2014-es év írásos beszámolója - Képek itt: EZT TETTÜK EDDIG! oldalon

2014. évi

Halásztelek Összművészeti és Kulturális Egyesület beszámolója


Mit tettünk 2014-ben?

- a közösségért végzett önkéntes munkánk Halásztelken -

Egyesületünk idén is számos városi rendezvényen részt vett, illetve szerveztünk önálló, már hagyományokkal bíró illetve merőben új megmozdulásokat, programokat. Önkéntes munkánkkal segítettük a város életét színesebbé és ezáltal élhetőbbé varázsolni. Munkánkkal arra törekedtünk, hogy a kultúra területeinek megismertetése, megszerettetése mellett az itt élő rászoruló családoknak, gyerekeknek nagyon kedvezményes vagy ingyenes részvételi lehetőségekkel segítsünk minőségi helyi programokon, fejlesztő foglalkozásokon részt venni.


2014. július Halásztelki Művésztábort szerveztünk gyerekeknek

 

Mint minden évben, idén nyáron is megrendeztük kedvezményes gyermektáborunkat. Megszokott módon délelőtt színes, FOLYAMATOS alkotómunka folyt professzionális eszközök, magas szintű technikai tudás átadásával. Délután pedig a színészeink segítségével dráma oktatás zajlott játékos formában. 5-szöri étkeztetést, édességet, gyümölcsöt biztosítottunk mindenki számára. Ebben a művésztáborban több gyermek (tudtuk nélkül) ingyen vehetett részt ezzel is támogatva a helyi szegényebb, rászoruló családokat.


2014. augusztus 15-20 III. Halásztelki Művésztelep megszervezése

 

Közel 30 alkotó meghívásával, részvételével szerveztük meg az ingyenes, (ingyenes, illetve minimális hozzájárulási költséggel látogatható 5000 Ft) országos képzőművészeti telepünket. A Bocskai házban kialakított telepen az alkotómunka mellett számos előadást szerveztünk. Az ellátogató érdeklődők kulturális témájú előadáson, vitaesten vehettek részt, mely olyan sikeresek voltak, hogy a tervezett 1 órát általában 2-3 órával túlhaladta.

A telepen készült képeket zsűriztük. Az alkotásokat a Halásztelek Galériában lehetett, lehet megtekinteni.


Író- olvasó találkozó Mizsei Zsuzsával

 

Augusztus 16-án a második kötetes halásztelki művészünkkel, Mizsei Zsuzsa írónővel ismerkedhetett meg a szép számmal összegyűlt vendégsereg. Nagy örömünkre teltházas volt ismét a Bocskai ház terme.


Interjú est Balonyi B. Margit festőművésznővel

 

Augusztus 18-án izgalmas történelmi utazáson vettünk részt meghívott vendégünk segítségével. A megjelentek megismerhették a zsidó deportálás időszakát, az akkori mindennapok tárultak elénk élethűen és majdhogynem kézzel fogható módon. A régi korokra való visszaemlékezéssel adóztunk az elődeink, még inkább „festő elődeink” előtt. Elismert festőpárosként férjének is méltó emléket állít.


Augusztus 20. A III. Felnőtt Művésztelep Záró kiállításának megszervezésével

 

Az Augusztus 20-i városi, központi ünnepségbe csatlakoztunk be.

Idán a halásztelkiek óriási érdeklődéssel fogadták kiállításunkat, mely - telt házas megnyitót jelent - nagy sikernek számít egyesületünk életében. Egyesületünk fontosnak tartja az esélyegyenlőség megteremtését. A 2014-es telepen megjelent alkotókkal létrehoztuk különleges projektünket is. Ebben az évben a kultúra kézzel foghatóvá vált vakok és gyengén látók számára is. Városunkban különleges módon fél évig olyan kiállítást tartottunk fenn, ahol esélyegyenlőséget különlegesen figyelembe véve alakítottuk ki a kiállítóteret és a kiállított művek valamennyi darabja a kortárs művészet ily módon történő bemutatását szolgálta.

Az így megvalósult kiállításunk címe Vakon szeretni - A kiállítás megnyitója augusztus 20-án volt. A kiállítás fővédnökségét Szentgyörgyi József polgármester úr vállalta. A projekt ötletgazdája, irányítója Bagaméry Ábelné Hatvany Viktória. Célunk az volt, hogy a projekt segítségével teljesüljön szlogenünk: „A kultúra mindenkié!” Örülünk, hogy a helyi Egyenlő Bánásmódról és Esélyegyenlőségi program keretén belül megvalósíthattuk elképzelésünket.


Ismét ruhát, játékot adományoztunk, gyűjtöttünk

 

Hagyományainkhoz híven 2014. augusztus 22-én ingyenes ruhaosztást szerveztünk. Idén városunkra gondoltunk elsősorban. Halásztelken élő rá- és megszorulóknak osztottunk a helyi vöröskereszt együttműködésével.


A falu emböre” - Játék kitalálása, útnak indítása. Reményeink szerint hagyománnyá válik kezdeményezésünk

 

Felhívtuk a város lakosságának figyelmét arra, hogy játszunk együtt a szüreti mulatságon. Különleges bábuk elkészítését kértük a nagyérdeműtől: Ember nagyságú rongybabák elkészítését, és kihelyezését kértük a kocsibejárójuk elé szüret témában. Ezeknek a „rongybabáknak” a látványa, és az azt megelőző közös munka, nagyon fontos csapatépítő jelentőséggel bírhat, ha kellő számú jelentkező érkezik. Idén az egyesület 10 000 Ft összértékű ajándékcsomag díjat is átadott a nyertes pályaművet elkészítő csapatnak.


Halásztelki Művészek a Szüreti felvonuláson

 

Ezen a nagyszabású városi rendezvényen egyesületünk is önkéntesen vállalta az állomás kialakításának, felállítását. Sosem látott boldog tömeg érkezett hozzánk ezen a napon. Egyesületünk a város lakosságának „megvendégelését” is felvállalta. Ezen gesztus által úgy értékeljük, hogy közelebb kerültünk az itt élőkhöz. Az állomásunkat az Ady Endre utcán jelöltük ki. A játszótérhez közel lakók nagy örömmel és izgatottan segítették munkánkat. Közösségépítő, összekovácsoló délelőtti program volt. Az utca lakói süteménnyel, eszközökkel segítették a szüreti felvonulás sikerét. Várnak bennünket vissza 2015-ben is.


A halásztelki Mesenapon kitelepültünk

 

A gyerekek, családok ingyen vehettek részt sátrunk programjain. A Halásztelki Mesemátkák meghívására 1 egész napos önkéntes munkán vettünk részt. A sátrunkban a gyerekek megtanulhatták a festmények alapozási technikáját, megismerhették a gesso felhasználásának jelentőségét. Igazi farostra festményt készíthettek az általunk biztosított professzionális alapanyagokkal, eszközökkel. Közel 150 festmény készült el a segítségünkkel. Kicsik és nagyok élvezték ezt a különleges lehetőséget.


Olvasósarok

 

Ebben az évben is folyamatosan üzemelt Oláh Kálmán és Mizsei Zsuzsa tagunk vezetésével az olvasósarok, amely a helyi könyvtárban és online facebook csoporton belül tartja az alkalmakat. Havi szinten egyszer személyesen is találkoznak a résztvevők, hogy megosszák olvasmányélményüket. A tavalyi évben több különleges meghívott előadó volt.

A karácsonyi szezon különlegessége volt, mikor Lothringer Éva, volt magyartanár, rádiós műsorvezető, jelenleg családterapeuta, érdekfeszítő előadást tartott Kosztolányi Dezső Pacsirta című regényéről az érdeklődők részére.


1000Szín-ház a városban! 2014: Beindítás!

 

Idén erre a kezdeményezésünkre fókuszáltunk leginkább. 2014. november eleje óta ún. 1000Szín-Ház fantázianévvel színjátszókört indítottunk. A színjátszókör vezetője Makay Andrea színészünk lett. A célunk nem az, hogy mini Hamletteket fejlesszünk ki, hanem a szándékunk az volt, hogy a gyerekek kommunikációját javítsuk, ezáltal személyiségük fejlődjön. Önbizalom növelés, feszültségoldás, konfliktuskezelés segítése a célunk. A színjátszókör minden szombaton reggel 9-től délután 13-ig foglalkoztatja professzionális keretek között a gyerekeket. A színészeink mellett a célnak megfelelő szakértelemmel rendelkező meghívott előadók segítik munkánkat. A részvételi díj minimális a piaci árhoz képest 16 óra díja: bruttó 5000 Ft. Egyesületünk több rászoruló gyermeknek ingyenesen biztosítja ezt a lehetőséget, illetve nagycsaládosoknak kedvezményes lehetőséggel segítünk. (Ugyanez a lehetőség sokszoros áron érhető el Budapesten) Ez természetesen leginkább a működési költségeket fedezi.

Jó hírünk, hogy nagyon népszerű kezdeményezésünk és közel 30 gyermek és felnőtt részvételével működik szín-házunk az általunk kialakított bázisunkon a Halásztelek Galériában.


Megakeret - képkeret – A 2.5 méter széles térelem ajándékunk a városnak. Végre felállításra került a Megakeretünk a halásztelki Petőfi kertben. Csodálatos parkosítással, paddal, amit a város biztosított számunkra. Különleges látványt nyújt minden arra járónak. Ötletgazdája, a kivitelezés szervezője, az egyesület mellett az egyik magán adományozó Mizsei Zsuzsanna tagunk volt.


Kívánom, hogy a 2015-ös év ugyanilyen csodálatos és színes legyen az egyesületünknek és az itt élőknek, mint a 2014-es év volt.Bagaméry Ábelné Hatvany Viktória

az egyesület elnöke