Média megjelenések

Média támogatóink:

Facepress.hu/halásztelek

Halásztelki Hírmondó

Lakihegy Rádió

 

SZERETETTEL FOGADUNK MINDEN MEGJELENÉSSEL KAPCSOLATOS LEHETŐSÉGET!

2013. április - Benne leszünk a TV-ben! Velünk forgatott az ATV!

Halásztelek.hirportálja rólunk írt: 2013. július 17.

http://halasztelek.hirportalja.hu/hirek/irany-a-ii-halasztelki-muvesztelep-201307171645

Irány a II. Halásztelki Művésztelep!

 

http://halasztelek.hirportalja.hu/ írta:

 

Idén is megrendezésre kerül augusztus 15-20 között városunkban a Halásztelki Művésztelep. Most is országos pályázat útján kerülhettek be a résztvevők. Nagy örömünkre a “Halásztelki Elsők” közül majd minden alkotó jelezte ismételt részvételi szándékát. Nem csak jelezte, hanem további alkotótársakat ösztönöztek arra, hogy érdemes eljönni hozzánk. “Jó bornak nem kell cégér” - szerénytelenség nélkül mondhatnánk, és ez a mondás ebben az esetben igaznak is bizonyulna. Idén még többen adták be jelentkezésüket, és igen hamar betelt a keretlétszám. Nagy sajnálatunkra több tehetséges alkotót nem tudtunk idén fogadni.

 

Nem titkolt célunk, hogy színvonalas szervező munkánk segítségével elérjük, hogy a festőtársadalom szépen lassan befogadja, elfogadja, reményeink szerint számon tartsa újonnan alapított telepünket. Évek múlva pedig országosan is meghatározó művészteleppé váljunk. Ebben a folyamatban fontos, hogy a halásztelki lakosok magukénak érezzék ezt a kezdeményezést. Ezért a “Nyílt napon” (idén: augusztus 17. szombat 15.00-tól) kinyitjuk a festőbarlangunk kapuját, és szabadon csatlakozhatnak hozzánk az érdeklődők. Ezen a napon érdemes néhány órára kitelepülni közénk, egy pohár bort, frissítőt elfogyasztva elvegyülni köztünk. Figyelni az alkotómunkát, illetve nagyokat vitázni a kultúra kérdéseiről. Szeretnénk elérni, hogy “hazajöjjenek” “eggyé váljanak” velünk. Közvetlen, nyitott, befogadó telep a miénk. Tavaly több kultúra kedvelő bátran eljött hozzánk, segítette munkánkat. Volt aki angol tolmács tudományát ajánlotta fel az egyik vidám üldögélős este, (késő éjszakáig élveztük a csevegést) volt aki bor kóstolásra hívott a kertjébe, volt, aki főző tudományát ajánlotta fel, és isteni babgulyással kényeztetett el bennünket. Egy művésztelep másképp nem is tud működni. Akkor tud együtt lélegezni a környékkel, ha az ottlakók befogadják, és életben tartásában segítik azt. Akár egy mosollyal, vagy csak azzal, hogy érdeklődnek felőle.

  

A telepet persze anyagilag is lehet segíteni, akár úgyis, hogy az éves tagdíjat - jelképes 2400 Ft-ot - a bankszámlánkra “támogató tagként” befizetik. Idén már civil szervezetként pályáztunk az önkormányzat által kiírt forrásokra, sikerrel.

 

Kiemelnénk, hogy mint minden alkalommal, - a Bocskai Református Oktatási Központ segíti elszállásolni az idelátogató művész embereket. A Bocskai Ház ismét “Művészházzá” alakulhat.

 

Főtámogatóként, Papp Kornél Igazgató segítőkészségének köszönhetően valóban színvonalas környezetben jöhet létre a telep városunkban.

 

Önzetlenül segít bennünket az OK-Gép Bt. Halásztelek - Oláh Kálmán cégtulajdonosa, a helyi Polgári takarék vezetősége, Háncs Kft. Rendezvényszervező cége, Humpok Tünde könyvelőirodája, és nagy örömünkre az Auchan “Sziget” bevásárlóközpont is meglátta kezdeményezésünkben a támogatásra méltó értéket. Nagyon fontos, hogy értesüljenek rólunk az itt lakók ezért köszönjük a www.halasztelekma.hu , valamint a Halásztelki Hírmondó, halasztelek.hirportalja.hu támogató cikkeit is.

   

Halásztelek önkormányzatának és polgármesterének is köszönjük, hogy augusztus 20.-án méltó helyen, a Malonyai Kastély udvarában tudjuk megtartani “Záró Kiállításunkat” a hagyományos rózsaültetési ceremónia után közvetlenül 11.00 órától. Idén kitelepülünk az emberek közé. A telepen elkészült alkotásainkat a szabadban megrendezett rendhagyó “Uccatárlaton” lehet majd megtekinteni, abban reménykedve, hogy a figyelemfelkeltő módon kiállított műveinket még többen megnézik majd. Egy pohár pezsgővel, frissítő fröccsel fogadjuk minden kedves látogatónkat.

  

A Halásztelki Művészek csapata készen áll arra, hogy fogadja az ideérkező vendégeket, és színvonalas 5 nappal ajándékozza meg őket. (Bagaméry Ábelné Hatvany Viktória)

Kedves Szerkesztők!

 

Köszönjük, hogy érdeklődnek irántunk! Csapatunk szívesen áll az önök szolgálatára, kérem vegyék fel velünk a kapcsolatot bármely elérhetőségünkön!

Az eseményeinkről kérésre jó minőségű fotókat, videókat küldünk önöknek!

 

 

A Halásztelki Művészekről szóló cikkek, plakátok gyűjteménye. 2012. februártól...

Utalások a Halásztelki Művészekre:

http://www.magyarszinkron.hu/?module=news&action=show&nid=173570

 

A facepress.hu-n megjelent cikk írásos anyaga:

http://halasztelek.facepress.hu/hirek/fergeteges-nap-a-muveszeinkkel-201206262202

 

Valami más, valami új, valami szerethető...

 

Nagy nap volt a Halásztelki Művészek életében június 23-a. Közel 4 hónapi szervezőmunka után végre megmutathattuk magunkat.

Reggel a sportpályán különlegesen berendezett pálmafás, virágos köntösbe bujtatott környezetben rajzolhattak, festhettek, fogózkodhattak az érdeklődők, a bográcsokban rotyogott az étel, a pikniksátor alatt a gyerekek a játszószőnyegeken hempereghettek. Az állatsimogatóban pedig a kisgidák örültek a sok kedves simogatásnak.

A bográcsversenyre és a süteményversenyre is az első alkalomhoz mérten, szép számmal érkeztek nevezések. A kupa, és a rézplakett, és a sok sok festett fakanál is gazdára lelt.

Pálmafák, és citromfák között szerepeltek a fellépők, kicsit mások, kicsit máshogy, mint ahogy megszoktuk.  Mert éppen így akartuk, másként, máshogy.

A nap talán legfelemelőbb pontja volt, mikor Szakácsi község delegációja meghatódva átvette a város által összegyűjtött adományt.

 
Leginkább az esti kiállításmegnyitót, és a színházi előadást vártuk, hisz ez a mi területünk, ebben vagyunk igazán otthon. Könnyes szemmel, meghatódva láttuk, hogy Halásztelek apraja-nagyja megmozdult, műkedvelők sokasága gyülekezett a 18 órás megnyitóra. Kálmán Csilla, Deák Ágnes, Óváry Géza, Mizsei Zsuzsanna, Makay Sándor, Bagaméry Ábelné Hatvany Viktória, Kiss Zsolt Kafa, Vaskó Éva, és nem utolsó sorban Budahelyi Tibor (tiszteletbeli tagunk)  Munkácsy - díjas szobrászművész is megtisztelt bennünket jelenlétével és két alkotásával.

A kiállítást Bagaméry Ábelné Hatvany Viktória elnök nyitotta meg, beszédében kiemelve, “az a legfontosabb, hogy a Halásztelken működő elszigetelt közösségek identitásukat, függetlenségüket megtartva, de mégis összefogva, egymás munkáját támogatva, segítve tudjanak együtt dolgozni. Ezzel a megtöbbszöröződött erővel, egy igazán élhetőbb, modern városi hangulat elérésére kell törekedni mindannyiunknak. Halásztelket igazán izgalmasabbá, színesebbé, szerethetővé tenni, a kultúra minden területét kihasználva és felhasználva lehet.

Megmozdítani a lakosságot, felébreszteni az itt élőket nem kis feladat.  Ez a kis csapat munkát, időt, pénzt nem sajnálva elkezdett felépíteni egy álmot, ami egyszer teljes pompájával ragyogni fog.

 

 

 A színházi este fergeteges siker volt, nem egy néző szemében könnycsepp csillogott... A sorok között halk suttogás hallatszott: “Ilyen még nem volt Halásztelken”. Igen, ilyen még nem volt, azonban Szentgyörgyi József polgármester szavaivait idézve  “alapkőletétel történt ezen az estén”, talán a halásztelki “Színházi Élet” alapjait kezdtük el építeni. Ennek mindannyian szemtanúi voltunk, és a teltházas színházi előadás bebizonyította, hogy minőségi, színvonalas, professzionális kulturális akciókra igenis nyitott Halásztelek, szüksége van rá, mozdulna, és mozdul is a jövőben.

Köszönjük, hogy hezitálás nélkül mellénk állt Halásztelek összes intézménye, a város, és annak vállalkozói, közösségei, illetve lelkes patriótái.

 

Köszönjük Halásztelek!
Halásztelki Művészek közössége

Valami más, valami új, valami szerethető...

Facepressen megjelent cikk
Facepressen megjelent cikk

A Halásztelki Művészek Egyesülete - hagyomány teremtő módon - idén először, gyűjtést szervez egy olyan falucska javára, ahol mindösszesen 148 ember él. A község nagyon szegény, az ottélők színtén.
Ezeknek a gyerekeknek, és a szüleiknek kívánunk létrehozni egy könyvtárat, amely talán némi segítséget jelenthet nekik.
Ha van megunt, tiszta, ép, értékes tartalommal bíró könyved, amit már nem olvasol, nincs szükséged rá, jelentkezz!

Hozd el a könyveket ide, itt gyűjtjük: Halásztelek, Diófasor utca. 93. Óváry Géza
Írhatsz e-mailt is: halasztelkimuvesztelep@gmail.com


Egyesületünk, a 2012. július 14-ig várja az adományokat. Ezen a napon ruhákat, papír-írószereket, ecseteket, kifestőket stb. is szívesen át fogunk venni. Az összegyűjtött adományokat, ünnepélyes keretek között a halásztelki művészek nagyszabású rendezévényén fogjuk átadni Szakácsi község polgármesterének. Keresd a plakátokon!


Minden segítséget köszönünk!

A településről:

Rang: község
Terület: 863 hektár
Lakossag: 148 fő
Lakások száma: 76
Telefonkörzet: 48
Irányítószám: 3786
Régió: Észak-Magyarország
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Kistérség: Edelényid

"Elgondolkodtunk... 15 ember teljesen önszántából, önös érdekeket félre rakva összefogott, hogy valami megmozduljon. Valami történjen városunkban... Feltettük magunknak a kérdést, hogy mi kell ahhoz, hogy 8000 ember egy cél érdekében MOZDULJON, nevetve, vidáman, lelkesen... Fogja magát, és elinduljon. Ott akarjon lenni. Ne akarjon kimaradni. Szereted Halásztelket? Jó itt élni?

 

Biztos igen, hisz egy csomó pénzt elköltöttünk házra, hitelt vettünk fel, vállaltuk az ingázás fárasztó óráit is. Akkor rajta! Itt éltek, végre fogjunk össze, és álljatok mellénk, érezzétek át azt, ami miatt elkezdtük, és nap mint nap dolgozunk. Itt a lehetőség. Mindenki jöhet. Szeressétek meg az otthonotokat. Szeressünk itt élni. Csináljunk olyan bulikat, amik mindenkinek megfelelnek. Ezért alakultunk meg, ezért gondolkodunk, szervezünk, és tervezünk. Ez egy lehetőség. Nem pénzért, haszonért, elismerésért kell tenned neked is, hanem azért, hogy jobb legyen. NEKED, NEKI, NEKIK.

 

Unod a programokat? Gyere, és csináljunk közösen valamit. Add bele magad, add bele az ötleteidet, elgondolásaidat. Csak MOZDULJ! Hívj, írj, jelentkezz! Akard, hogy Halásztelek JÓ VÁROS legyen. A gyerekeidnek ez az otthona. Itt nőnek fel, bár te most jöttél, talán pár éve. Tudnod kell, hogy nagyon sok múlik rajtad. Itt az idő, hogy "Halásztelken nincs semmi" gondolatodból kiszabadulj, -úgy mint mi- és szabadon szárnyaljon képzeleted. Van két kezed, segíts építkezni, jól vág az eszed? Segíts kreatívnak lenni. Van egy vállalkozásod? Segíts vele! Ajánld fel azt, amid van!

 

Varázsoljunk egy élhetőbb környezetet magunknak. Tisztán, politika, ideológia, és minden széthúzó fogalmak fölé emeljétek a kulturánkat! A programjainkat. A városunkat. Mi, Halásztelki Művészek hisszük, hogy nagyon sok erő van bennünk, bennetek, és bennük. Csak gyertek, és legyetek ti is ott. Csak úgy, a városért. Halásztelekért. Sok kicsi kéz, sok kicsi ötlet, sok kicsi felajánlás sokat ér. Mozdulj hát, és legyél velünk! "

A jegyzetet a Halásztelki Művészek juttatták el szerkesztőségünknek, melyet változtatás nélkül közöltünk - a szerk.)

Nyit a művésztelep!


Idén először nyitja meg kapuit művésztelepünk.

A művésztelepen a részvétel meghívásos alapon történik, azonban korlátozott létszámban pályázat útján is lehetséges.

Ezzel minden évben lehetőséget szeretnénk adni új, tehetséges jelentkezőknek is a csatlakozáshoz. A halásztelki művésztelep alapítói nyitottak minden hazai, külföldi tehetség befogadására a festészet, szobrászat, grafika, fotó területéről.

Jelentkezési határidő: 2012. július 2.

A Művésztelep időpontja: 2012. augusztus 15-20.

Valami elindult Halásztelken!

A labda fel van dobva!

Szerkesztőségünk az alábbi levelet kapta, melyet ezúton teszünk közzé.

'Valami elindult Halásztelken a kultúra göröngyös útjain, valami, amire nagy szüksége lenne a kis város lakóinak. A felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt.
Február. 24.-én pénteken délután, egy kis művészeti csoport alakulóülésén vettem részt. Nagyszerű emberek jöttek össze úgy az önkormányzattól, mint a halásztelki képzőművészek tagjainak soraiból.
Köszönhetően Bagaméryné Hatvany Viktóriának és Mizsei Zsuzsannának, akik ezt a szikrát lángra lobbantották. Az ülésen megjelent Budahelyi Tibor világhírű szobrász és Makai Sándor színművész is. Rendkívül sok jó tanáccsal látták el még ez ügyekben kissé járatlan tagokat. Kétségtelen tény, hogy a mai körülményeket figyelembe véve merész vállalkozás és nehéz út áll előttünk! Nagyon jó koncepciós terveket kell kiagyalnunk, hogy pozitív irányba tudjunk haladni. Az önkormányzat jelesül támogatja tervünket, úgy Papp Kornél Bocskai Középiskola igazgatója, Lengyel Izabella képviselő, és nem utolsó sorban Szabó Tibor Alpolgármester is. Viktória szavaival élve a labda fel van dobva, de nyilván nem csak rajtunk múlik, hogy a labda a gólvonalon áthaladjon.'

Óváry Géza
festőművész

2012. február 24-én, tizenegy alapító, három pártoló tag részvételével megalakult a Halásztelek Művésztelep Egyesület.

Az alapító tagok Budahelyi Tíbor Munkácsy-díjas szobrászművész, Makay Sándor színész-karikatúrista, Óváry Géza festőművész, Kriston Ildikó fotográfus, Bagaméry Ábelné Hatvany Viktória festőművész, Patkós Gyula grafikus - festőművész, Mizsei Zsuzsanna meseíró, Kálmán Csilla festőművész, Vaskó Éva festőművész, Rogács László neves koreográfus. A városvezetés képviseletében Szabó Tibor alpolgármester, Lengyel Izabella és Papp Kornél képviselő ajánlotta fel támogatását az újonnan alakult egyesületnek. A szervezet elnökének Bagaméry Ábelné Hatvany Viktóriát, elnökségi tagoknak: Óváry Gézát, Mizsei Zsuzsát valamint Kriston Ildikót választották meg egyhangúlag.

A kezdeményezést összművészeti mivolta teszi talán még országosan is különlegessé. Az alapító tagok a képző-, zene-, tánc-, szín- és fotóművészet területén tevékenykednek. Az alakuló gyűlésen résztvevők karakteres célokat fogalmaztak meg, és egyhangúan elkötelezték magukat Halásztelek kulturális életének felvirágoztatása mellett.

Az egyesület nagy vállalkozása egy összművészeti művésztelep meghonosítása. Idén, első alkalommal augusztus 15 és augusztus 20 között kívánják megrendezni. Az alapítók remélik, hogy mind az esemény, mind az időpont hagyományteremtő erejű lesz.
E-mail: halasztelkimuvesztelep@gmail.com